https://www.twitch.tv/spacemannh88/about

Различни лечения за болестта на Крон

Различни лечения за болестта на Крон

Има многобройни възможности за лечение, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите при хора с болест на Крон. Лекарите могат да препоръчат определени лекарства, промени в поведението или видове операция.

болестта на Крон е вид възпалително заболяване на червата (IBD).

Хората с това състояние развиват възпаление в червата си и червата, които могат да причинят болка, проблеми с поглъщането на хранителни вещества и хронична диария.

Въпреки че няма лечение за болестта на Крон, правилното лечение може да намали или дори да премахне симптомите при хора, живеещи със състоянието.

Лекарите смятат, че пациентите с малко или никакви симптоми на болестта на Крон са в ремисия, което е целта на лечението на болестта на Крон.

Тази статия ще обсъди различни видове лечение, което човек с болестта на Крон може да помисли , включително лекарства, хирургия и диетични възможности.

Според Crohn’s & Фондация „Колит“, лекарите предписват лекарства за болестта на Крон с основната цел за намаляване на възпалението. След това това облекчава симптомите на заболяването, като треска, диария и болка.

Въпреки това, има много видове лекарства, насочени към различни симптоми на болестта на Крон. Те включват:

аминосалицилати

аминозалицилатите са група лекарства, които могат да помогнат за контролиране на възпалението при хора с леки симптоми на болестта на Крон или тези, които имат нова диагноза.

Някои примери включват:

Лекарите могат също да предписват сулфасалазин извън етикета за симптомите на болестта на Крон. Предписването извън етикета е, когато медицинският специалист препоръчва лекарство за различно състояние или в различна доза, отколкото е одобрена Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Общите странични ефекти включват:

  • Диария
  • Болки в стомаха

имуномодулатори

имуномодулатори, като циклоспорин, имат за цел да намалят имунната активност, за да намалят възпалението в The храносмилателен тракт. Те могат да помогнат на хората да влязат в ремисия.

Лекарите могат да предписват този тип лекарства, ако други лечения са били неефективни.

Имуномодулаторите могат да отнемат до 3 месеца за работа.

Лекар може да избере да предпише метотрексат или азатиоприн за лечение на етикет на болестта на Крон.

Страничните ефекти могат да включват:

  • Гадене и повръщане

Тези лекарства също могат да изложат хората на по -висок риск от инфекция.

Биологични вещества

Биологичните данни са насочени към специфични възпалителни протеини, които имунната система прави, което може да помогне за намаляване на симптомите С течение на времето.

Някои примери за биологични средства са:

Човек може да се наложи да отиде в клиника или болница, за да получи интравенозна инфузия с тези лекарства.

Основният страничен ефект е по -висок риск от сериозни инфекции.

Научете повече за инфузиите на Крон тук.

Стероидите

кортикостероидите са група лекарства, които могат да намалят Възпаление чрез намаляване на имунната активност на BO Dy.

Примерите за тези лекарства включват:

Човек, приемащ кортикостероиди, може да изпита някои странични ефекти, като:

  • Отслабена имунна система
  • Високо кръвно налягане
  • Висока кръвна захар
  • Необходимо наддаване на тегло
  • Загуба на костна плътност

Лекарства за болка

Определени лекарства за облекчаване на болката могат да помогнат при болката на Крон. Те включват лекарства без рецепта, като ацетаминофен.

Лекар може също да препоръча лекарства за болка при рецепта.

Потенциалните странични ефекти ще зависят от лекарството, което човек използва. Нещо повече, някои хапчета за болка при рецепта носят висок риск от пристрастяване.

Научете за различни видове лекарства за болка тук.

Антидиархеални лекарства

Антидиарреални лекарства могат да помогнат да се предотврати лекарството Диарията и дехидратацията и недохранването, които диарията може да причини.

loperamide е лекарство, което може да помогне за облекчаване на диарията. Въпреки това е безопасно да се използва само за кратки периоди от време, а не като дългосрочно лечение.

Научете повече за антидиареалните лекарства за болестта на Крон тук.

антибиотици

болестта на Крон може да увеличи риска от развитие на определени инфекции.

За лечение или предотвратяване на тези, лекар може да предпише антибиотици.

Комбинирана терапия

Комбинираната терапия включва използване на няколко различни лекарства едновременно. Много хора с болестта на Крон откриват, че този вид лечение може да предложи повече облекчаване на симптомите.

Трябва да се отбележи обаче, че комбинираната терапия може също да увеличи риска от странични ефекти.

Хирургия

Когато човек има тежко заболяване на Крон, която не реагира на лечението, или когато развие опасни усложнения, може да се нуждае от операция.

Това обикновено изисква няколко дни хоспитализация и a месец или повече за възстановяване.

Някои хирургични процедури, които лекарят може да препоръча:

  • Резекция на тънките черва: По време на тази процедура хирурзите отстраняват част от тънките черва след него след него е станал силно повреден, например от запушване.
  • Суботална колектомия: Това включва отстраняване на част от дебелото черво, обикновено когато има фистула или блокиране или при хора с тежко болест на Крон.
  • Проктоколектомия и илеостомия: Тези операции изискват отстраняване на цялото дебело черво и след това поставяне на илеосто Моята, дупка, през която движенията на червата могат да преминат в торба. Както илеостомията, така и необходимостта да има движения на червата извън тялото могат да бъдат постоянни.

Научете повече за хирургичните възможности за болестта на Крон тук.

Диета

Различните хора ще изпитат различни диетични задействания за своите симптоми.

Поддържането на дневник за храните може да помогне за идентифициране на всякакви диетични задействания за болестта на Крон. Човек може да премахне от диетата си всякакви храни, които смятат, че може да се влоши симптомите им и да ги добави обратно, като отбелязва как се чувстват, както го правят.

в зависимост от опита на човек от болестта и техния цялостен Здравето, лекар може да препоръча няколко промени в диетата.

Според Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, промените в диетата могат да означават човек трябва:

Таблица>

Базирани напитки Още течности лактоза висококалорични храни Храни с високи фибри мазни храни хранителни добавки Солени храни По -малки, по -чести ястия

Човек винаги трябва да обсъжда с лекаря си всякакви промени в диетата, които желаят да направят.

Научете какво да ядете по време на избухването на болестта на Крон.

Естествените лекарства

Редица естествени лекарства могат да помогнат при симптомите на Крон. Например, пробиотичните добавки и храни могат да помогнат на хората да развият противовъзпалителни бактерии.

Въпреки това, изследванията не са доказали, че подобни лекарства работят сами. Следователно е най-безопасно да ги използвате заедно със стандартни лечения.

Примери за допълващи се опции са:

  • Терапии на ума на тялото: Те могат да включват масаж, йога или акупунктура.
  • Куркумин: Човек може да включи в диетичните си добавки, като куркумин, който е активната съставка в куркумата. Човек обаче не трябва да поглъща куркумин в големи дози. Използването му в умерени количества при готвене обикновено е безопасно.
  • Билкови лекарства: Използването на алое вера и босулия може да помогне за облекчаване на симптомите на болестта на Крон.
  • Рибените масла: човек може да пожелае да вземе риба Масла, като масло от черен дроб на треска, за намаляване на симптомите.
  • Фекална трансплантация на микробиота: Това лечение включва трансплантация на изпражнения от човек без болестта на Крон в човек със състояние, за да се подобрят бактериите им в червата.

медицински канабис

Докато FDA не е одобрил медицински канабис за лечение на болестта на Крон, няколко държави са легализирали употребата му.

Малки проучвания предполагат, че предполагат Медицинският канабис може да помогне за гадене и диария, да подобри апетита и да облекчи болката.

Въпреки това, той не работи за всички и неговият статус може да подложи на човек на правни рискове, включително затвора.

Според анализ на 2020 г. три малки плацебо-контролирани изпитвания тестваха канабис за болестта на Крон. Две от тях откриха значителни подобрения в симптомите, но не показват промени в възпалителните маркери.

Констатациите на анализа предполагат, че канабисът може да помогне на някои хора, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди това твърдение.

Най -безопасното лечение

Няма единично лечение за болестта на Крон, което е безопасно за всички.

Лекарство, което не предизвиква странични ефекти при един човек, може да произведе тежки в някой друг.

Лечение на болестта на Крон безопасно

препоръчително е да следите всякакви странични ефекти при опитване на нови лечения. Важно е също така да се каже на лекар за всички предишни реакции на лекарството или сериозни неблагоприятни ефекти.

Човек може да се тревожи за определена група нежелани реакции, като промени в настроението или отслабена имунна система. Те трябва да споделят това с лекар, тъй като различните лекарства имат различни профили на страничен ефект.

За хората, загрижени за страничните ефекти, които изпитват леки или умерени симптоми, запазването на дневника на симптомите и извършването на някои обичайни промени може да е първата Линия на отбрана.

Диагноза

Няма нито един тест за болестта на Крон.

Вместо това лекарят може да поръча допълнителни тестове, за да потърси чревния чревен на Crohn’s, свързани с Crohn’s Увреждане и изключване на други потенциални причини за симптоми.

Някои тестове, които лекарят може да препоръча, включват:

  • Кръвни тестове
  • Ендоскопия, която използва малка тръба за разглеждане на червата
  • Сканиране на изображения, като рентгенови лъчи и ЯМР сканиране
  • Биопсия на дебелото черво, по време на които хирурзите отстраняват проба от тъканта на дебелото черво за изследване

Някои тестове са инвазивни и затова хората обикновено получават лекарство за болка. В някои случаи те дори могат да получат успокоително за продължителността на теста.

перспектива

болестта uromexil forte капсули на Крон е хронично състояние без известно лечение.

Той е лечим с правилните лекарства. Въпреки това, лекарствата могат да престанат да бъдат ефективни или може да причини сериозни странични ефекти.

В резултат на това някои хора ще трябва да управляват симптомите на Крон и да приемат лекарства до края на живота си.

Хората с болестта на Крон и други IBD живеят толкова дълго, колкото другите, въпреки че продължителността на живота им може да бъде малко по -къса.

Продължителността на живота на хората с тази болест се е увеличила след 90 -те години.

Резюме

болестта на Крон може да бъде страшна диагноза, особено за хората, на които е трудно да си представят, че изпитват симптоми до края на живота си.

Въпреки това, правилната диагноза обаче, правилната диагноза може да предложи на хората път към по -добре да се чувстват по -добре, тъй като има многобройни лечения, които могат да облекчат симптомите на Крон, включително лекарства, промени в поведението и операция.

Човек трябва да потърси насоки от лекар, за да намери най -подходящото лечение.

  • Crohn’s / IBD
  • Хранене / диета
  • Допълнителна медицина / алтернатива Медицина
  • Превантивна медицина

Contents

¿Necesitas ayuda?